Ansvar og menneskelige ressurser, som hånd i hanske : en kvalitativ studie av et utvalg KRLE-læreres forståelser, erfaringer og refleksjoner i undervisning om seksualitet og kjønn i skolen
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker problemstillingen «Hvordan forstår et utvalg KRLE-lærere deres ansvar og handlingsrom i undervisning om seksualitet og kjønn, og hvilke ressurser benytter de seg av i denne undervisningen?» Oppgaven utforsker hva slags ansvar de har i undervisning om seksualitet og kjønn, hvilke utfordringer de møter på i denne tematikken og hva slags muligheter lærerne ser i undervisning om seksualitet og kjønn i KRLE-faget.
Det kvalitative studiet basere seg på intervjuer av fire KRLE-lærere som underviser i ungdomsskolen. Det er deres forståelser, erfaringer, refleksjoner og tanker som blir analysert og drøftet for å svare til problemstillingen.
Gjennom analyse og drøfting kommer det frem at lærerne har ulike ansvarsforståelser når det kommer til innholdet i undervisningen. Felles kommer det frem at læreren ser deres ansvar i å skape trygghet, lærerik undervisning, toleranse og danning. Hovedvekten i ansvarsforståelsen ligger i å beskytte elevenes velgående og selvverd.
I lærernes tanker om handlingsrom i undervisning om seksualitet og kjønn kommer det frem at ubehag og ubehagelige meningsutbytter mellom elevene er en begrensning i handlingsrommet. Det kommer frem at lærerne ser det utfordrende å skulle ta vare på elevenes trygghet samtidig som en har ansvar for å skape god dialog og undervisning om tematikken. Det er denne balansegangen lærerne ser utfordrende, og som en begrensning i handlingsrommet.
Som en andre del av handlingsrommet kommer det frem at KRLE-faget kan bidra til gi elevene perspektiver slik at det kan bidra til mangfoldskompetanse og danning. Det kommer også fram at de ser mulighetene til å skape toleranse gjennom uenighetsfellesskapet.
Et siste funn er at lærerne i stor grad er opptatt av de menneskelige ressursene i undervisning om seksualitet og kjønn. Det kommer frem at gode samarbeid og kollegafellesskap er den avgjørende ressursen for god undervisning i tematikken.
Helhetlig viser oppgaven at lærerne ser på ansvar, handlingsrom og ressurser sammensatt. De påvirker hverandre og står i et avhengighetsforhold.