Hvordan forholder ungdomsskoleelever seg til konspirasjonsteorier? Ungdommers navigering mellom sanne og usanne nyheter i et hav av informasjonsflyt
Abstract
Jeg startet mine undersøkelser med tanke på masteroppgaven min, ut ifra en nysgjerrighet angående hvordan ungdommer generelt ser på og forholder seg til konspirasjonsteorier. Etter hvert snevret jeg det inn til å gjelde ungdomsskoleelever, da det foreligger noe forskning på eldre elever allerede. Dette endte også opp med å bli problemstillingen min: Hvordan forholder elever i ungdomsskolen seg til konspirasjonsteorier?
Jeg har valgt å utføre både en spørreundersøkelse og intervjuer av egne elever, hvor utvalget likevel har vært tilfeldig, basert på god gammeldags anonym trekking.
Da jeg har både utført spørreundersøkelse og intervju, vil jeg si at jeg har hovedsakelig brukt en blanding av induktiv og abduktiv metode. I den forbindelse har jeg forholdt meg mye til Asbjørn Dyrendal, Terje Emberland og Egil Asprems forskning innad i Norge. Utenfor Norges grenser har jeg brukt en del forskjellig teori, men med et hovedtrykk på Michael Barkuns forskning fra USA. Disse er alle, på hver sin måte, ledende forskere i samtiden, med tanke på konspirasjonsteorier og både implikasjoner av disse, og hvordan de oppstår.
Det jeg har kommet fram til etter å ha gjennomført forskningen min, er at vi kan hende må starte tidligere med undervisning av tematikken, samt at vi også kanskje bør utvide tematikken til å gjelde flere fag enn samfunnsfag.