La oss synge om sårbarheten : en analyse av sanger brukt i konfirmantarbeidet med henblikk på sårbarhet
Abstract
I denne masteravhandlingen tar jeg utgangspunkt i et utvalg salmer fra Den Norske Kirkes salmebok som brukes i konfirmantarbeidet og undersøker disse med vekt på sårbarhet. Med dette som bakteppe har jeg valgt følgende problemstilling:
Hvilken forståelse av sårbarhet kommer til uttrykk i et utvalg salmer brukt i Den Norske Kirke?
Jeg analyserer tolv salmetekster med vekt på sårbarhet. Som teori bruker jeg det Engedal kaller «den relasjonelle veven», der sårbarheten undersøkes gjennom fire dimensjoner som er gjensidig avhengige av hverandre og holdes oppe gjennom vår relasjon til Gud.
Som metode bruker jeg tematisk innholdsanalyse, som legger vekt på meningsinnholdet som direkte og indirekte uttrykkes i tekstene. Engedals dimensjoner er mine analysekategorier.
Analysen viser at sårbarheten kommer både direkte og indirekte frem i tekstene og uttrykkes gjennom konkrete og abstrakte begreper. Samtidig fremstår den som allmenn og en naturlig del av livet, som gjør at den kan forstås som et fellesmenneskelig grunnvilkår. I tillegg fremstår den som en ressurs som hjelper oss gjennom problemer og skaper trygghet og relasjoner. Mange av tekstene kan plasseres innenfor flere av dimensjonene, som også betyr at analysen i stor grad avhenger av hvordan vi selv tolker deres meningsinnhold.
I drøftingen ser jeg på at sårbarheten forstås som et menneskelig grunnvilkår samtidig som den kan være en ressurs. I tillegg finner jeg ingen sårbarhet i forhold til klima og miljø i noen av tekstene. Alt dette drøftes også i relasjon til ungdommenes livstolkning og livsmestring.
Noe av målet med avhandlingen er å undersøke i hvilken grad salmene konfirmantene møter i kirken har et meningsinnhold som oppleves som relevant og om de samtidig kan være til hjelp for dem i møte med egen sårbarhet og verden de lever i.