Vilkår for trosopplæring : en undersøkelse av trosopplæreres erfaringer med utvalgte arbeidsvilkår
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2983841Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne oppgaven omhandler arbeidsvilkårene til ansatte i trosopplæringen, med følgende problemstilling: Hvordan opplever ansatte i trosopplæringen sine arbeidsvilkår i spennet mellom ideal og virkelighet? I forskningen vil jeg også komme inn på ulike faktorer som handler om hvordan de opplever sitt arbeidsmiljø. Gjennom fire intervjuer med ansatte i trosopplæringen i ulike deler av landet, har jeg innhentet informasjon om opplevelsen av deres arbeidsvilkår. Oppgaven skrives som en del av erfaringsbasert master i kirkelig undervisning og hører hjemme i praktisk teologi som er forankret i empiri.
For å belyse problemstillingen har jeg hovedsakelig benyttet Aaron Antonovskys teori om opplevelse av sammenheng (OAS)1. Funnene basert på intervjuene i denne oppgaven viser at møtene med barn og unge er det som oppleves mest givende i de ansattes arbeidshverdag. I arbeidet med frivillighet har informantene hovedsakelig omtalt en instrumentell tilnærming. Det er store ulikheter når det gjelder tilgang på frivillige og følelsen av at tidsbruken brukt på rekruttering og oppfølging av frivillige er verdt det. Informantene opplever lite utfordringer knyttet til arbeidstid og fysiske rammefaktorer. Likevel ble prioritering et stikkord som gjentok seg under dette temaet. Funnene viser at ingen av informantene kjenner til hendelser knyttet til overgrep og grenseoverskridende atferd, men følelsen bekymring, usikkerhet og utrygghet er likevel gjeldende. Informantene som jobber i mindre lokalsamfunn, har ikke innhentet politiattest fra frivillige medarbeidere. Tverrfaglighet synes å være en faktor som påvirker arbeidsmiljøet til den enkelte ansatte i positiv, men også negativ retning. Funnene viser en mulig sammenheng mellom frivillig arbeid og tverrfaglig samarbeid.
Min forskning bidrar med større innsikt i ansatte i trosopplæringens arbeidshverdag og de utfordringer de møter. Dette kan være til hjelp for stabsfellesskap og arbeidsgiver i arbeidet med utvikling av arbeidsmiljøet. Det kan også gi en større forståelse for de utfordringer ansatte i trosopplæringen kjenner på og et godt utgangspunkt for videre utvikling, både på lokalt og nasjonalt plan.