Representasjon av islam : en lærebok analyse om islam i religionsfaget
Abstract
Denne studien tar har tatt sikte på å undersøke hvordan religionen islam har blitt fremstilt i to utvalgte lærebøker: «KRLE-boka 8-10» - som er en lærebok i religionsfaget på ungdomsskolen, og «Tro og tanke» - som elever på videregående skole bruker.
Min problemstilling for studien er:
- Hvordan fremstilles islam i to utvalgte lærebøker i religionsfaget?
For å avgrense ytterligere, har oppgaven to forskningsspørsmål:
1. Hvordan kommer religiøs tro og praksis i islam til syne i disse to bøkene?
2. Hvordan presenteres kontroversielle temaer i islam i disse to lærebøkene med henblikk i billedbruk og tekstplass i kapittelet?
I forhold til islams tro og praksis, har jeg benyttet meg av Ninian Smarts dimensjonsmodell for å undersøke i hvilken grad hans syv dimensjoner av religion er å spore i kapitlet om islam. Her fant jeg ut at samtlige dimensjoner, i varierende grad, er implementert i kapitlet. Jeg har også undersøkt hvordan konfliktperspektiver – representert gjennom kontroversielle temaer som terror og ytterliggående grupperinger i islam har fått plass i lærebøkene. Den ene læreboka, «Tro og tanke» har i større grad skrevet om og avbildet elementer ved islam som enten er kontroversielt eller utenfor majoritetsmuslimenes mening og opinion. En slik fremstilling, var savnet mer i «KRLE-boka 8-10», for her var det ikke mye konfliktperspektiver eller utfordrende sider ved religionen tatt opp. Kanskje skyldes dette fordi førstnevnte boka er skrevet for elever på slutten av videregående skole, men «KRLE-boka 8-10» - som tittelen tilsier – er beregnet for både 8., 9. og 10. trinns elever.