Betydningen av Jesu korsfestelse fra kirkebenken : en empirisk undersøkelse av kirkegjengeres teologisering om Jesu korsfestelse, sett i lys av Ted Peters’ forsoningsteorier
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2734559Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteravhandlingen er en empirisk undersøkelse av hvordan aktive kirkegjengere uten formell teologisk utdannelse reflekterer rundt Jesu korsfestelse og betydningen av denne hendelsen. Problemstillingen er som følger: Hvordan teologiserer aktive kirkegjengere om Jesu korsfestelse og dens betydning for egen tro og liv? Jeg har spisset problemstillingen med to forskningsspørsmål som knytter den til forsoningslære, og relasjonen mellom tro og levd liv.
Jeg har benyttet kvalitativ metode som forskningsmetode, og gjennomført to fokusgruppeintervjuer med totalt fire informanter. Informantene er aktive kirkegjengere uten formell teologisk utdannelse fra to ulike menigheter, da jeg har forholdt meg til forskningsfeltet ordinary theology, som utforsker teologien som læres hos kirkegjengere uten formell teologisk utdannelse. Oppgaven befinner seg i et skjæringspunkt mellom praktisk og systematisk teologi. Forsoningslære hører til i systematisk teologi som faglig disiplin, og ordinary theology som forskningsfelt befinner seg innenfor praktisk teologi. Av teoretisk materiale har jeg benyttet Ted Peters’ seksdelte typologi for forsoningslære, og jeg har analysert materialet fra fokusgruppeintervjuene i lys av disse. Videre er også teori knyttet til ordinary theology som Jeff Astley har utviklet viktig som et teoretisk grunnlag for avhandlingen, sammen med teologiforståelse som fremkommer i Jan-Olav Henriksens Teologi i dag.
I analysen er det tre forsoningsteorier som i størst grad blir reflektert hos kirkegjengerne; Jesus som lærer av sann kunnskap, Jesus som vår godtgjører og Jesus som seierherre og frigjører. I drøftingen trekker jeg frem hovedfunn fra analysen, som blant annet knytter seg til et spenn i fortolkningene av Jesu korsfestelse, og at kirkegjengerne i ulik grad relaterer dette til eget levd liv. Her benytter jeg meg også av analysemodellen Four voices of theology som illustrerer hvordan religiøs praksis kan utfordre og forme formell teologi som fagfelt.