Klasseledelse og relasjonsarbeid : lærerperspektiv på klasseledelse
Abstract
Fenomenet som studeres i denne masteroppgaven er klasseledelse. Klasseledelse regnes i dag for å være et kjerneområde innenfor pedagogikken og debatter om norsk skolepolitikk. Hensikten med studien er å studere og beskrive hvordan en dyktig klasseleder utøver og reflekterer rundt dette fenomenet. Denne oppgaven tematiserer hvordan en dyktig ungdomsskolelærer utøver sin klasseledelse. For å besvare denne problemstillingen, tar oppgaven utgangspunkt i tre forskningsspørsmål: 1) Hva mener en dyktig klasseleder en god klasseledelse dreier seg om? 2) Hva gjør denne læreren for å skape et godt klassemiljø? 3) Hvordan jobber læreren med relasjonsarbeid i klasserommet?
Oppgaven tar utgangspunkt i semistrukturert intervjuform og systematiske observasjoner med én strategisk utvalgt ungdomsskolelærer. Under observasjonene hadde jeg fokus på fem hovedkategorier: kontroll, relasjon, godt klassemiljø, håndtering av uønsket atferd og uro, samt mestring og motivasjon. Intervjuene ble brukt som et verktøy for å forstå, fordype og klargjøre det jeg så i observasjonene.
Læreren utøver sin klasseledelse blant annet gjennom regler, rutiner og struktur, positivt elevsyn og anerkjennelse av kommunikasjon, samt relasjoner og relasjonsarbeid. Informanten arbeider strategisk i for- og etterkant av undervisningssituasjoner. Dette gjør han på litt ulike måter. Han er godt forberedt både faglig og sosialt, har god struktur i undervisningen, og er tydelig på sine forventninger. Læreren mener at en forutsetning for å få til et positivt og effektivt resultat i klasserommet, er å inneha et positivt elevsyn. Det betyr at det først og fremst er læreren som har hovedansvaret for å etablere og opprettholde gode relasjoner til alle elevene. Det er fremtredende at relasjon er lærerens sterkeste side i klasseledelse; ”relasjon legger grunnlaget for god klasseledelse” (Intervju, nr. 2).