157 bønner - Kan bønner ”utenfra” prege et bønneliv ”innenfra”?
Abstract
Boken 157 bønner ble brått en slager i Storsalen menighet da den ble gitt ut i 2015. Med stort engasjement rundt publiseringen, og mange ukentlige brukere ble jeg nysgjerrig på hvilken betydning denne boken kan få i unge menneskers liv. Forskningsspørsmålet jeg valgte å jobbe utfra lød:
”Hvordan erfarer unge voksne jevnlig bruk av bønneboken ”157 bønner” i to måneder, og hva gjør det med deres bønnepraksis og syn på liturgisk praksis?”
For å besvare dette brukte jeg delspørsmålene:
- ”Hvilken betydning har hverdagsrutiner for gjennomføringen av prosjektet?”
- ”Hvilke holdninger har unge voksne i Storsalen til ferdig formulerte bønner?”
- ”Hvordan appellerer liturgi til unge menneskers spiritualitet?”
Teorien jeg har brukt har jeg hentet fra teologene Tone Stangeland Kaufman, Gordon Lathrop og Merete Thomasen som har forsket på spiritualitet og liturgi. Metodisk har jeg drevet fokusgruppeintervjuer og individuelle dybdeintervjuer med noen av forskningsdeltagerne som en del av aksjonsforskning.
Videre har jeg analysert materialet og drøftet funnene i lys av teorien jeg har presentert. Hovedpunktene mine omhandler rutinejaget og jakten på ”ekthet” i bønn som fort blir et tema i intervjurundene. Jeg har sett at bruken av 157 bønner har blitt erfart som en positiv resurs for en utvidet forståelse av bønn og positivt forhold til liturgi.