Pippi Langstrømpe som ressurs i sjelesorg med barn
Abstract
Temaet for denne avhandlingen er: ”Hvordan kan Pippi Langstrømpe brukes som ressurs i
sjelesorg med barn?”
Avhandlingens problemstilling er ”Hvordan kan Pippi-‐fortellinger utgjøre det betydningsfulle tredje ledd i møtet mellom sjelesørger og barn? ”
Avhandlingen søker teoretisk potensiale i Pippi-‐fortellingene som det betydningsfulle tredje ledd. Denne avhandlingen vil benytte seg av litteraturvitenskaplig ressurser, leserorientert metodikk og teori om det betydningsfulle tredje ledd for å besvare oppgavens problemstilling. En del av ressursene vil fokusere på leserens møte med det litterære kunstverk. Det er således på leserens side av teksten denne avhandlingen plasserer seg i møtet med materialet. Avhandlingen vil ta for seg fire Pippi-‐fortellinger som vil analyseres. Det stilles spørsmål til dette materialet (fortellinger om Pippi Langstrømpe) for å se om de har potensiale til å fungere som det betydningsfulle tredje ledd. Videre drøftes avhandlingens analyse opp mot teori om sjelesorg og det betydningsfulle tredje ledd for å se hvordan det spiller sammen. Diakoniens fire grunnpilarer; nestekjærlighet, kamp for rettferdighet, vern om skaperverket og inkluderende fellesskap. Disse brukes som målestokk for å undersøke Pippi-‐fortellingenes potensielle anvendelighet som det betydningsfulle tredje ledd i sjelesorg med barn.
Analysen viser at det er samvariasjoner mellom Pippi-‐fortellinger og det betydningsfulle tredje ledd. Pippi-‐fortellingene inneholder situasjoner som er av rettferdighetssøkende og omsorgsgivende karakter. De viser hvordan Pippi gjør ting annerledes og på den måten kan engasjere.