Polyteisme vs. monoteisme i populærkulturen : religion i Battlestar Galactica
Abstract
Oppgaven er en empirisk undersøkelse av hvordan polyteisme og monoteisme fremstilles i populærkulturen, og er studium av science fiction-serien Battlestar Galactica som ble utgitt fra 2003 til 2009. Serien var veldig populær og skapte stort engasjement, og må ses som en revitalisering av sjangeren.
Problemstillingen som skal undersøkes er:
-Hvordan brukes religionskonflikten i Battlestar Galactica for å fortelle en historie
Delproblemstilling:
- Er religion en aktør eller en kulisse i fortellingen som fortelles?
- Har fortellingen blitt fortalt før og vil den bli fortalt igjen?
Oppgaven er et narratologisk dypdykk i de store linjene i handlingen/plotet i serien, knyttet til religion og konflikt i serien. Det er et særlig fokus på den parallelle historien som blir fortalt.
For å svare på problemstillingen utforskes sammenhengen mellom polyteisme og monoteismen med hjelp av teori fra Jan Assman. Deretter brukes teorier fra Mircea Eliade for å undersøke religionens rolle og form, og teorien om den evige tilbakevendingen for å belyse avsløringen på slutten av serien.
Presentasjonen av og innflytelsen til religion i serien, former mange av karakterenes utvikling og styrer konflikten, noe som gjør at religionen må kunne sies å være en aktiv del av fortellingen. Dette gjør historien mer levende for seeren og skaper en god innlevelse i historien. Det er en fortelling som skaper refleksjon og som seere må vi selv forsøke å finne svar på en del spørsmål.