dc.description.abstract | Denne oppgaven er en kvalitativ studie med en abduktiv tilnærming som har utforsket problemstillingen: Hvordan reflekterer kirkelige ansatte over velkomstsamtaler med konfirmanter? Gjennom seks semistrukturerte forskningsintervjuer av kirkelige ansatte har jeg svart på problemstillingen ved å finne ut av: 1) hvorfor de ansatte har velkomstsamtaler, 2) hva de typisk får vite i velkomstsamtalene og 3) hvordan velkomstsamtalene foregår. I analyseprosessen gjorde jeg først en tematisk induktiv analyse av materialet, før jeg gikk videre til å se materialet i lys av aktivitetsteori. Hovedfunnene viser at:
1) Antagelser om kvartære motsetninger påvirker samtalens innhold og rammer.
2) Å få svar på spørsmålene er underordnet for informantene. Spørsmålene er redskaper for informantenes egentlige formål.
3) Samtalen er til for at konfirmantåret skal fungere bedre.
4) Det er lite fokus på konfirmantmedvirkning i materialet.
Basert på hovedfunn 3 og 4 fra analysen av de ansattes refleksjoner, har jeg drøftet mulige fallgruver ved velkomstsamtalen. Den ene er at relasjonen kan oppleves lite autentisk fordi samtalen har en instrumentell funksjon for de ansatte. En annen fallgruve er at uten en aktsomhet kan tilretteleggingen virke mot sin hensikt. Jeg pekte også på et uforløst potensial i materialet hvor samtalen i større grad kan brukes for å vise konfirmantene verdien av konfirmantåret, noe som kan øke motivasjonen og dermed utbyttet. I drøftingen så jeg også funnene i lys av onboardingteori, og det kom frem at fraværet av konfirmantmedvirkning gjør at samtalen blir enda viktigere. Dette gjelder for konfirmantåret, men ikke minst for rekrutteringen til deltagelse i kirkelig arbeid etter konfirmasjonstiden, noe som er viktig for de ansatte. | en_US |