Forskjellsbehandling av ukrainske flyktninger og andre flyktninger som diakonal utfordring - statlige særordninger for ukrainske flyktninger og diakoniens respons på forskjellsbehandlingen
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3096453Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Tema for denne oppgaven er “Forskjellsbehandling av ukrainske flyktninger og andre flyktninger som diakonal utfordring”. Temaet blir utforsket ved hjelp av en todelt problemstilling:
1. I hvilken grad og på hvilke måter skjer det forskjellsbehandling mellom ukrainske og andre flyktninger i Norge i dag?
2. Hvilke utfordringer stiller det diakonien overfor?
For å svare på problemstillingen har jeg benyttet kvalitativ metode i form av dokumentanalyse av ulike offentlige, nasjonale særordninger som er lagd i forbindelse med de høye ankomstene av flyktninger fra Ukraina til Norge. Oppgavens teorigrunnlag er hentet fra både jus og diakonivitenskap. Teorien jeg har brukt inneholder juridiske rammer for forskjellsbehandling og diskriminering, særlig med tanke på flyktninger, samt diakonivitenskapelig teori som omhandler migrasjon, rettferdighet og strukturell diakoni.
Oppgaven viser at det finnes en rekke særordninger fra det offentliges side som kun gjelder for ukrainske flyktninger og ikke andre flyktninger. Noen av disse ordningene gir ukrainere økte rettigheter og større valgfrihet, mens andre også gir ulemper i form av enklere tilbud begrunnet i midlertidigheten av deres opphold. Noe av forskjellsbehandlingen er eksplisitt og saklig begrunnet, mens andre ordninger virker å ha oppstått mer tilfeldig. Noe av forskjellsbehandlingen fremstår ikke bare som en ulempe for andre flyktninger, men også for nordmenn.
Oppgaven peker på at kirken, på lik linje som mange andre aktører, har bidratt med egne tilbud for ukrainske flyktninger. Diakoniens barmhjertighet med nødlidende ukrainere har stått sterkt, mens kampen for rettferdighet for flyktninger som helhet ser ut til å ha blitt nedprioritert. Diakonien har ikke i tilstrekkelig grad klart å bidra til å endre strukturell maktubalanse, verken innad i kirken eller i samfunnet for øvrig. Oppgaven viser at diakonien i samarbeid med andre aktører kan bidra til å forløse sitt eget og andres potensial for å fremme likebehandling og rettferdighet.