Kirkelig undervisning på Norsk Tegnspråk : en analyse av to supplerende trosopplæringsplaner
Abstract
Dette er en dokumentanalyse på to supplerende planer som Plan for trosopplæring for hørselshemmede/døve barn og unge og Plan for samisk trosopplæring.
Problemstillingen for denne avhandlingen var: På hvilken måte forstås trosopplæring for en språklig og kulturell minoritet i trosopplæringsplanen for tegnspråklige, sammenlignet med Plan for samisk trosopplæring, og hvordan kan en sammenligning av disse to planene legge grunnlag for revidering og utvikling av en trosopplæringsplan for tegnspråklige?
Jeg har sett i Plan for samisk trosopplæring inneholder flere momenter som samiske kirkeliv. Den samiske kontekstuelle tenkning står sterkt sentralt i deres plan og de legger vekt på mangfold og inkluderende i deres trosopplæring, samt trekker fram kirkehistorie og religionshistorie også.
I Plan for trosopplæring for hørselshemmede/døve barn og unge kommer det ikke like tydelig fram og begreper som kultur- og minoritetskompetanse glimrer med sitt fravær. Tegnspråklige i det norske majoritetssamfunnet befinner seg i en stadig endring, og vi står overfor store utfordringer – for eksempel knyttet til nærmiljø, tilhørighet og felleskap, og det viser at planen for trosopplæring for hørselshemmede/døve barn og unge er moden for revidering.