Muntlig vurdering i religion og etikk : hvilke erfaringer har et utvalg religions- og etikklærere med muntlighet og muntlig vurdering, og hva preger deres vurderingspraksis?
Abstract
Denne studien undersøker hvordan religions- og etikklærere arbeider med muntlighet og muntlig vurdering, og hva som preger deres muntlige vurderingspraksis. Formålet med denne oppgaven har vært å undersøke følgende problemstilling: Hvilke erfaringer har et utvalg religions- og etikklærere med muntlighet og muntlig vurdering, og hva preger deres vurderingspraksis? For å undersøke problemstillingen har følgende forskningsspørsmål blitt anvendt: Hvordan begrunner lærerne måten de arbeider med muntlighet og muntlige vurderinger i religion og etikk? Hvilke utfordringer opplever lærere ved vurdering av muntlighet i religion og etikk? Hvilke analoge og digitale muntlige vurderingsformer bruker lærerne, og hvilke refleksjoner gjør de seg om disse? Forskningsspørsmålene er i hovedsak utarbeidet på bakgrunn av tidligere forskning om arbeid med muntlighet og muntlig vurdering. Teorikapittelet er knyttet til tre perspektiver. Det første tar for seg kjennetegn på muntlighet og utfordringer ved muntlig arbeid. Det andre handler om innflytelsen og konsekvensene viktige tester har på øvrig vurdering og undervisning, såkalt washback-effekt. Det tredje tematiserer betydningen som digital teknologi, særlig kommunikasjonsteknologi, kan ha på vurdering og muntlighet.
Studien baserer seg på kvalitative semi-strukturerte intervjuer med fire religions- og etikklærere. Analysen viser at eksamensformen i religion og etikk har stor betydning for lærernes muntlige arbeid og vurdering i faget. Lærerne opplever at trening i eksamensformen er nødvendig, og dette legger føringer for hvilke vurderingsformer som anvendes ellers i undervisningen. Samtidig oppleves den muntlige vurderingen som utfordrende på grunn av de særegne kvalitetene som gjør seg gjeldene ved muntlighet. Utfordringene handler i hovedsak om sårbarhet, flyktighet, mangel på metaspråk for muntlighet og tid. Disse er særlig fremtreende i informantenes opplevelser ved analog muntlighet. På bakgrunn av dette identifiseres det et skille mellom analoge og digitale vurderingsformer. Studiens hovedfunn viser også at digitalisert muntlighet kan være bedre egnet for vurdering. Lærerne opplever at bruk av digital teknologi kan ha en del fordeler i det muntlige vurderingsarbeidet som kan møte mange av utfordringene ved muntlighet og muntlig vurdering.