Videregåendeelevers tanker om egne utdanningsmuligheter
Abstract
Denne avhandlingen har tatt utgangspunkt i følgende problemstilling: «Hva tenker elever i videregående skole om egne muligheter for valg av høyere utdanning, og i hvilken grad er det avgjørende hva foreldre og medelever forventer?». Bakgrunnen for valget av denne problemstillingen kom gjennom min antagelse at sosiokulturell bakgrunn har mye å si for hva elever tenker og forventer når det kommer til valg av utdanning. Statistikken som er tilgjengelig indikerer hva som påvirker elevenes muligheter, men jeg ville se på hva elever i videregående selv tenkte om egne muligheter.
Jeg har valgt individuelle intervjuer med en narrativ tilnærming. Utvalget er basert på seks elever som har valgt henholdsvis Studieforberedende- og Yrkesfaglig linje i videregående skole, for å få svar på problemstillingen min. Datamaterialet har blitt analysert og drøftet ved hjelp av ulike sosiokulturelle teorier som gir forskjellige perspektiver på hva som kan være med på å påvirke elvers tanker og muligheter innenfor temaet utdanning. Teorien baserer seg på Pierre Bourdieus teorier opp mot utdanning, og har blitt supplert med andre teoretikere innenfor samme området. Dette har vært behjelpelig med tanke på å diskutere funnene i analysen med ulike «briller».
Foreldre og sosiokulturell bakgrunn spiller en rolle uansett hvilken forskning vi baseres oss på, noe som også ser ut til å gjelde for disse elevene. Gjennom analyseprosessen og diskusjonsdelen har jeg derimot kommet fram til at forventingen av å mestre virker å være noe som skiller seg ut som en viktig faktor i elevenes tanker rundt utdanning. Det virker som forventingen om å mestre hos elevene, foreldrene, og til dels medelever har en betydning for hvordan elevene tenker om egne muligheter for valg av høyere utdanning og valg av linje i VGS.