Barnevernsforeldres hjelpebehov fra advokaters perspektiv
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3009721Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Masteroppgaven er skrevet med utgangspunkt i å finne ny kunnskap om hvordan foreldre erfarer den ufrivillige omsorgsovertagelsesprosessen de går igjennom, og hvem som hjelper dem gjennom prosessen. Denne nye kunnskapen tilfaller fagområdene, barnevern og diakoni.
For å undersøke foreldres omsorgsovertakelsesprosess falt valget på et strategisk utvalg med åtte advokater, og hvor de fleste hadde lang erfaring i barnevernssaker. Advokatene svarer i kvalitativt semistrukturerte dybdeintervjuer. De svarer ut fra deres erfaringer med foreldrene og på egne vegne om temaer knyttet til omsorgsovertakelser. Analysen av det empiriske materialet følger en induktiv metode, hvor forskningen utvikles gjennom analysen.
Problemstillingen forut intervjuene var; Hva kan advokaters erfaring med å representere barnevernsforeldre lære oss om å ivareta foreldrene?
Advokatene får spørsmål fra omsorgsovertakelsesprosessen, rettssikkerhet, konsekvensene av EMD-dommene, hvem som hjelper foreldrene med krisen de erfarer og synspunkter vedr. barnevernsstrukturen.
De fleste funn sammenfalt med tidligere forskningsresultater. Jeg fant i tillegg nye funn jeg ikke har funnet omtalt i tidligere forskning eller litteratur. Disse funnene handlet bl.a. om rettssikkerhet, krisehjelp og hvor vanskelig det er å snu etter vedtatte saker. Barnevernstrukturen, skjønnsmessige vurderinger og andre funn blir drøftet og sett på fra aktør- og strukturperspektivet.
Etter endt arbeid vil jeg mene at masteroppgavens innhold vil bidra til en bredere forståelse av foreldres smerteuttrykk og utfordringer med kommunikasjon. Masteroppgaven blir derfor dedikert til foreldre og barn, med ønsker om god bistand.