Islam for konflikt og buddhisme for fred? : en diskursanalyse av framstillingen av religion i lærebøker i religion og etikk
Abstract
I denne oppgaven er det gjort en diskursanalyse av framstillingen av religion i lærebøker i religion og etikk.
I dette prosjektet analyseres det hvordan fremstillinger av islam og buddhisme er i tre lærebøker i religion og etikk. Det undersøkes hvordan framstillingene av islam påvirkes etter terrorangrepet på tvillingtårnene i New York 11. september 2001, og hvordan fremstillingen av buddhisme påvirkes etter borgerkrigen på Sri Lanka i 2009. Det blir også undersøkt hva som er forskjellene og likhetene mellom framstillingene.
Bøkene har blitt analysert ved hjelp av to analytiske kategorier, et harmoniperspektiv og et konfliktperspektiv. I tillegg til de analytiske perspektivene blir dataene også analysert i lys av teori. Teorien som brukes i dette prosjektet er kritisk diskursanalyse. Lærebøkene representerer diskurser, og målet med denne oppgaven er å sette søkelyset på hvilke diskurser som finnes i framstillingene og presentasjonene av islam og buddhismen. Bøkene blir også analysert i lys av læreplanene.
Resultatene av denne undersøkelsen viser at religion fremstilles ulikt i lærebøkene. Konflikter som terrorangrepet i USA påvirker fremstillingen av islam. Det er liten til ingen forskjell på framstillingen av buddhismen i henhold til borgerkrigen i Sri Lanka. I framstillingen av islam er det en veldig vekst i konfliktstoff etter 2001, hvor både Tro og Tanke og I Samme Verden skriver om f.eks. terrorangrep, hududstraffer og islamisme, noe som ikke nevenes i Religionsboka i sammenheng med islam. Et vesentlig funn er at religion har blitt mer politisert i lærebøkene, på samme måte som det er i politiske debatter og norske medier, og dette blir en del av den dominerende diskurs.