Drømmen om et rent samfunn : en diskursiv analyse av Den nordiske motstandsbevegelsens manifest «Vår vei. En ny politikk for en ny tid»
Abstract
Denne masteravhandlingen har som formål å analysere den språklige fremstillingen som kommer til uttrykk gjennom DNMs politiske manifest og hvordan dette muliggjør og naturaliserer et brudd med det liberale demokratiet. Metoden er diskursanalyse, en kvalitativ metode der premisset som legges til grunn er at virkelighet og handlingsvilkår forstås og tolkes gjennom språket. Språket vil på denne måten både konstruere og konstituere virkeligheten. Diskurs gjenspeiler en felles virkelighetsforståelse som aktører legger til grunn for fortolkning av materielle forhold. Et spørsmål som ligger til grunn for denne masteravhandlingen er hvor ekstremposisjoner har sin forankring og hvordan disse kommer til uttrykk gjennom språket. I den pågående innvandringsdebatten utfordres de politisk aksepterte rammene. Det som har vært sentralt i denne avhandlingen er de aktørene som i noen tilfeller overskrider de aksepterte rammene som omslutter innvandringsdiskursen. Det offentlige ordskiftet rundt innvandring og integrering inneholder skarpe motsetninger både i retorikk og substans. Dette omfatter særskilt innvandrere fra muslimske land. Fra den ene kanten uttrykkes det støtte og forståelse for mennesker på flukt og et ønske om å inkludere disse menneskene i det norske samfunnet. Fra den andre rettes søkelyset ofte mot de økonomiske omkostningene innvandring har for det norske samfunnet der migranter fremstilles som økonomiske lykkejegere. I andre tilfeller fremstilles de som en trussel mot vestlige verdier som demokrati og menneskerettigheter. De betegnes som kvinneundertrykkende, barbariske voldtektsforbrytere som har til hensikt å innføre Sharia lover i Norge. Gjennom språket kommer disse motsetningene til uttrykk, og meninger kjedes sammen og forankres.
DNM er en aktør med en tydelig posisjon i innvandringsdiskursen. Med en selverklært nasjonalsosialistisk verdensanskuelse som utgangspunkt har denne bevegelsen sterke synspunkter på innvandrere med en fremmed bakgrunn. Gjennom en analyse basert på Neumann (2001) sin metode har formålet vært å undersøke hvordan bevegelsens verdensanskuelse kommer til uttrykk i manifestet gjennom eksplisitte ytringer. Hva slags bredere hvelving spennes over disse ytringene? Hva slags virkelighetsoppfatning inngår de i? I den empiriske analysen av DNMs manifest finner jeg ekstreme holdninger, basert på konspirasjonsteorier, og en aggressiv form for nasjonalisme. Innvandring er forbundet med en trussel som både er etnisk og kulturelt fundert og som det haster å gjøre majoriteten oppmerksom på. Manifestet er uttrykk for en sammenhengende kjede fra en verdensanskuelse som systematisk tar avstand fra det liberale demokratiet og det flerkulturelle samfunnet. Globalisering og migrasjon identifiseres som trusler mot «vår» sivilisasjon. Masteravhandlingens merverdi ligger i å koble denne argumentasjonene til diskursteoretiske bidrag om meningsdannelse og til eksplisitte kulturelle strømninger som DNMs holdninger næres av.