Løvenes Konge : en narratologisk, semiotisk og retorisk analyse av Disneyfilmen «Løvenes Konge»
Abstract
Målet med denne masteroppgaven har vært å gjøre et utvalg analyser som skulle fortelle noe om referanser, symboler, dialog og handling. Denne masteroppgaven er et bidrag til forståelsen av film og Disney filmenes verdisett. Utgangspunktet for min oppgave er en interesse for og fascinasjon over film og spesifikt Disney-filmer. Jeg hadde et ønske om å få en bredere forståelse av hva som karakteriserer en film som aksepteres og idealiseres på tvers av kontinenter, land, kulturer, religioner og aldersgrupper. Oppgaven tar utgangspunkt i filmen fra 1994 «Løvenes Konge» og tar for seg verdisynet og hva filmen faktisk kommuniserer ut til seerne.
Metodikken som er tatt i bruk er tre forskjellige analyser: narratologisk, semiotisk og retorisk. Dette er tre av hovedtypene analyser som ofte brukes i samhandling med tekst eller film. Flere forfattere bidrar med litteratur til mitt teorikapittel og mitt metodekapittel, og jeg benytter meg i hovedsak av teori om de tre analysetypene og verditeori. Begreper som er sentrale innenfor filmanalyse blir presentert underveis i oppgaven. Forskningen, altså analysen i denne oppgaven, har vært kvalitativ.
Resultatene i oppgaven viser at enkelte verdier og verdisyn er ekstra fremtredende i filmen «Løvenes Konge». I vår tid er det noen idealer som er mer fengslende, dette kan komme av flere ulike grunner, både samfunnsmessig, kulturelt og religiøst. Den tydeligste moralen utad i filmen er: vær deg selv, ikke stress med det du selv ikke kan endre og at alle har sin plass i verden, og sin egen vei dit. Samtidig har «Løvenes Konge» flere sannheter som de kommuniserer ut til seerne sine: Vær snill, jobb hardt, vis lojalitet, vær ydmyk og ikke minst det du gir, er det du får.