dc.description.abstract | «Helsesista» er en studie basert på snapchatkommunikasjonen som foregår på snapkontoen
«helsesista». Den drives av helsesykepleier Tale M. K. Engvik, og har vært aktiv siden 2017. Hennes største visjon med sin bruk av snapchat, er å nå ut til ungdommer med å knuse tabu og styrke deres psykiske helse. Eksempler på tema hun tar opp er seksuell legning, overgrep, nettutfordringer, mobbing, ensomhet, selvmordstanker, vær deg selv osv.
Problemstillingen min for avhandlingen lyder som følger:
Hvordan veileder «Helsesista» ungdommer via snapchat innenfor temaet psykisk helsehjelp? Og hvilke medie- og kommunikasjonsmetoder benytter hun?
Jeg har delt forskningen inn i to deler. I den første ser jeg på årsaken til vekst av følgere ut fra teori om medie- og kommunikasjonsvitenskap. Da tar jeg i stor grad utgangspunkt i litteratur fra Ida Aalen og Audun Farbrot.
I den andre delen gjør jeg en diskursanalyse av «helsesista» sine snapstories om to utvalgte tema. De to temaene er selvmord og nettutfordringer. Hvert tema blir analysert ut fra Norman Fairclough sin tredelte modell innenfor kritisk diskursanalyse.
Til slutt i oppgaven gjør jeg en drøfting som setter funnene mine i lys av gjengitt teori. Jeg konkluderer med at «helsesista» i stor grad har benyttet strategier for å lykkes, som er sammenfallende med teorier fra medie- og kommunikasjonsvitenskapen, for å lykkes i sosiale medier.
Om hun lykkes med å bedre ungdommers psykiske helse er ikke kvalitativt målbart, men det raskt voksende antall følgere gir tydelige indikasjoner på at hun har blitt viktig for mange ungdommer. Analysen viser at hun benytter seg av ulike diskurser for å få frem sitt budskap. Typiske diskurser er ungdomsdiskurs, helsefaglig diskurs og omsorgsfull voksen diskurs. Hun bryter mange tabu, og det i seg selv kan være viktig for at flere våger å være seg selv, eller som hun selv sier: #vågåvære. | en_US |