Hvorfor konverterer nordmenn til Den katolske kirke? : konverteringer i lys av nyere forskning – intervju med fire norske katolske konvertitter
Abstract
I denne oppgaven ønsker jeg å belyse hvorfor noen nordmenn konverterer til Den katolske kirke. For å finne ut mer om konversjonsprosessen har jeg intervjuet 4 konvertitter om deres vei til katolisismen, med følgende forskningsspørsmål som utgangspunkt:
- Hva motiverte informantene til å forlate sin religiøse sammenheng til fordel for Den katolske kirke?
- Hva gjorde at informantene valgte å nærme seg katolisismen og Den katolske kirke?
- Hadde informantene betenkeligheter med å konvertere?
- Hvilken rolle spilte sosiale relasjoner i konversjonsprosessene?
Før analysen har jeg gjort rede for Den katolske kirke i Norge, fra Kirkens reetablering i landet i siste halvdel av 1800-tallet, og fram til den store veksten de siste årene, som følge av innvandring fra land med katolsk majoritet.
Videre har jeg trukket fram noe av forskningen på feltet. På starten av 1900-tallet var forskerne særlig opptatt av de psykologiske aspektene ved konversjon, men etterhvert har man i tillegg sett på flere andre aspekter.
I analysen har jeg først systematisert stoffet ved å bruke Lewis Rambos 7-trinns modell. Denne tar utgangspunkt i konversjon som en prosess som kan belyses med syv trinn. Disse trinnene er ikke ansett som en nødvendig rekkefølge, men modellen fungerer mer som et tverrfaglig skjema for å studere konversjonsprosessen. Deretter har jeg drøftet funnene opp mot forskningsspørsmålene.
Målet med oppgaven har ikke vært å generalisere eller konkludere, og jeg har derfor i oppsummeringen kun pekt på noen tendenser i mine funn. Konversjonen hos mine informanter bærer først og fremst preg av å være en religiøs utvikling, påvirket av ulike faktorer. Og sider ved katolisismen som kan oppfattes som vanskelige, ansees lite relevant for informantenes tro og åndelighet.