"Etterlyst: Jesus" : religiøs tematikk i en populærkulturell setting
Abstract
Populærkultur og religion er et område som favner mye. I denne oppgaven har jeg valgt å sette denne tematikken i forbindelse med en teateroppsetning, "Etterlyst: Jesus", av og med Bjørn Eidsvåg.
Valget på litteratur om religion og populærkultur falt naturlig nok på litteratur jeg har brukt på MF tidligere. Boka "Det folk vil ha, religion og populærkultur" ble en god innfallsvinkel og ga meg inspirasjon til å finne mer utfyllende litteratur. Teaterteori kom etterhvert på banen og jeg brukte noe tid på å finne ut av hva som passet inn i min oppgave. Willmar Sauter sin bok ""The theatrical event, dynamics of performance and perception" ga meg mye ny kunnskap som jeg fikk brukt på en god måte i besvarelsen.
Det ble naturlig å bruke noe plass på et sammendrag av forestillingen, og også anmeldelser av stykket. Jeg har forsøkt å trekke trådene fra flere momenter ved forestillingen sammen med teorier om religion og populærkultur og teater.
Besvarelsen gir ingen klar konklusjone på om Eidsvåg klarer å finne den Jesus han etterlyser, det er heller ikke meningen. Det nærmeste jeg kan komme en konklusjon er at religion og populærkultur har en sterk forbindelse, og den forbindelsen kan komme til uttrykk på flere forskjellige måter. En liten del av dette er denne teaterforestillingen, og den har vært med på å åpne en verden med ny og interessant kunnskap.