Guds rikes natur og menighetens misjon : en sammenfatning, drøftelse og sammenligning av Jürgen Moltmanns og N.T. Wrights gudsriketeologi i lys av tolkningshistorien som et konstruktivt bidrag til en systematisk teologisk framstilling av Guds rike
Abstract
Problemstillingen i denne oppgaven er derfor som følger:
Hvordan skal vi forstå Guds rike, og på hvilke måter henger denne forståelsen sammen med forståelsen av menighetens misjon i verden?
Når jeg spør etter hvordan vi skal forstå Guds rike, referer jeg til flere forhold. For det første er jeg ute etter å bestemme Guds rike som størrelse. Hva er det vi snakker om når vi snakker om Guds rike? Videre ønsker jeg å belyse hvordan Guds rike realiseres, samt å si noe om Guds rike i forhold til tid. Dette gjør jeg med henblikk på å belyse menighetens misjon.
Mitt perspektiv og min tilnærming er systematisk teologisk, preget av denne teologiske disiplinens helhetstenkning og søken etter koherens. Det har derfor vært naturlig for meg å nærme meg problemstillingen fra tre typiske systematisk teologiske innfallsvinkler:
1. Tolkningshistorien
2. Bibelteksten
3. Kunnskapen om verden for øvrig
Denne oppgaven tar ikke mål av seg på noen måte å være uttømmende om temaet. Den kan kun anses som et av mange mulige bidrag til en systematisk, virkelighets- og bibelnær gudsriketeologi. Mitt håp er likevel at oppgaven min ikke bare blir stående som resultatet av en akademisk øvelse, men at den kan brukes som en ressurs for praksis i menigheten.
Funn:
Guds rike er Guds nyskapte jord. Det ble realisert ved Jesu liv, død og oppstandelse. I påvente av Guds rikes fulle realisering, er menigheten redskaper for Guds rike. Den skal både proklamere og demonstrere.