Identitet og superhelter: Et blikk på utvalgte superhelter fra The Avengers og deres identitetsprosesser i en sen-moderne kontekst
Abstract
I denne oppgaven tar jeg for meg identitetsprosesser, superhelter og endringer hos disse sett ut ifra dagens samfunn eller den sen-moderne kontekst. Hovedproblemstillingen min har da vært:
«På hvilken måte kan superhelter forstås som uttrykk for identitetsprosesser i sen-moderne kontekst?»
Av materiale å analysere har jeg brukt utvalgte superhelter fra gruppen The Avengers, slik de presenteres i de populærkulturelle uttrykkene film og tegneserie. Konkrete skikkelser er Captain America og Iron Man. For å komme nærmere inn på disse og se hvilke elementer og tegn som brukes for å konstruere deres identiteter har jeg benyttet av semiotisk analyse. Som en bakgrunn for den øvrige analysen har jeg brukt fenomener og begrep fra teoriene om identitetsprosesser og samfunn slik Anthony Giddens beskriver dem.
Superhelters identitet skapes gjennom tegn, sammensetninger av disse, ulike narrative sammenhenger og motsetninger, hvis man ser det utenfra. Innenfra handler det om å holde fast ved og utvikle sin egen identitetsfortelling. Dette avhenger av fenomener som «basic trust», «pure relations», «anxiety»-momenter og tillit. Denne dynamiske prosessen kalles det refleksive prosjekt og er sentralt i sen-modernismen. Nettopp fordi man i filmer og superheltenes narrativ kan finne igjen sen-modernistiske mekanismer som det refleksive prosjekt, samt element som påvirker denne, mener jeg at superhelter kan forstås som uttrykk for sen-modernisme og dets identitetsprosesser.