Vandalene – forbilder og forfølgere : en analyse av Salvianus’ og Victor Vitensis’ fremstillinger av vandalene i det 5. århundre
Abstract
Denne oppgaven vil se retoriske og narrative virkemidler i de to tekstene: De Gubernatione Dei av Salvian av Marseille og Historia persecutionis Africanae Provinciae, temporibus Genserici et Hunirici regnum Wandalorum av Victor av Vitae, i lys av noen teoretiske perspektiver. Jeg vil gi en historisk og biografisk innføring om konteksten og forfatterne før jeg analyser retorikken i de to verkene ved hjelp av Retorisk Leksikon v. Tormod Eide og en narrativ analyse i en mer alminnelig form. Dette legger an til diskusjonen hvor jeg introduserer noen teoretiske perspektiver fra hhv. Max Weber, Aleida Assmann, Peter Brown og Robin Whelan.
Jeg presenterer i hvilken grad måten en tekst er formet, kan gi innsikt i hvorfor en tekst er skrevet slik den er. I så måte ser jeg hvordan de retoriske valgene som t.d. kontraster og sammenligninger i de to tekstene kan sees i sammenheng med Max Webers «idealtyper», samt hvordan både positive og negative «idealtyper» fremkommer i beskrivelsen av både vandalene og romerne. Jeg presenterer også hvordan de to forfatterne har motsatt fortegn på sine idealiseringer og abstraksjoner. Videre undersøker jeg hvordan vi skal forstå den aktive og passive «huskingen» og «glemmingen» av historien som Aleida Assmann gjengir i Canon & Archive. Dette setter jeg i sammenheng med hvordan vi i dag kan se på disse tekstene som delaktige i både undergraving og ivaretakelse av to motstridende fremstillinger av vandalene. I tillegg til hvordan dette rammeverket også legitimerer arbeid slik som denne oppgaven.
Til slutt anvender jeg noen historiske perspektiver fra både Peter Brown og Robin Whelan som kan være med å bygge bro mellom «hvordan» tekstene er skrevet til «hvorfor» de er skrevet. Dette gjør jeg med hjelp av disse nyere tilskuddene til forskningen som utfordrer de mer «tradisjonelle» måtene å forstå vandalenes historie på 400 og 500-tallet.