Kristendommens teologi i møte med traumer : en trinitarisk Gud eller den inkarnerte Jesus?
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3181177Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Tema i denne oppgaven er traumeteologi. Traumeteologi er del av pensum på studiet
«Erfaringsbasert master prest» ved MF. Jeg mener det er positivt å inkludere traumeteologi i studiet, men bemerker at tilnærmingen er noe Jesusfokusert. Gjennom analyser av både pensumlitteratur og annen relevant litteratur har jeg vurdert Jesu rolle som teologisk ressurs for traumeutsatte.
Forfatterne Shelly Rambo og Serena Jones belyser Jesu lidelse og oppstandelse som kilder til solidaritet og identifikasjon med menneskelig smerte, og de fremhever Jesus som et symbol på håp og helbredelse. Rambo fokuserer på den oppstandne, sårmerkede Jesus som et eksempel på muligheten for et godt liv på tross av traumatiske erfaringer. Serene Jones viser blant annet til at mange traumeutsatte ser på Jesus som en alliert. I kontrast til Rambo og Jones, utfordrer Scott Harrower en Jesusfokusert tilnærming i møte med traumer. Harrower mener en mer helhetlig teologi som treenigheten kan tilby, gir bredere støtte til de som har opplevd smerte.
Oppgaven argumenterer for at traumeteologien kan berikes ved å utforske treenighetens komplette bilde av Guds kjærlighet og nåde. Jeg anerkjenner at Jesus kan være lettere tilgjengelig for mange i motsetning til Den Hellige Ånd som virker mer i det skjulte. Jeg påpeker også at begrepet traumeteologi kan ha en negativ slagside, ettersom det kan skape forutinntatthet og misforståelser.
Jeg har reflektert over behovet for å kontekstualisere ordet teologi, om det blir gjort for å gjøre teologien mer relevant eller forutsigbar for mottaker. Spørsmålet om hvordan ulike teologiske tilnærminger, som traumeteologi, feministteologi eller samfunnsteologi, kan berike forståelsen av teologi og tro, er foreslått som fremtidig forskningsprosjekt.