Hvilke utfordringer og muligheter møter ansatte i en Sjømannskirke, i arbeidet med å inkludere barnefamilier i menigheten?
Abstract
Målet med denne oppgaven er å se nærmere på inkluderende fellesskap for barnefamilier i Sjømannskirken i Spania. For å undersøke dette har jeg intervjuet ansatte i Sjømannskirken som arbeider med barn, foreldre og ungdommer. Problemstillingen for oppgaven er: Hvilke utfordringer og muligheter møter ansatte i en Sjømannskirke, i arbeidet med å inkludere barnefamilier i menigheten?
For å svare på dette spørsmålet benyttet jeg meg av det kvalitative forskningsintervjuet, fokusgruppeintervju som metode. Ut av dette fikk jeg et transkribert intervju som utgjorde min empiri i denne oppgaven. Jeg har valgt ut teori knyttet til inkluderings begrepet og inkluderende fellesskap. I denne oppgaven har jeg forsøkt å se inkluderende fellesskap for barnefamilier i lys av conviviality/konvivialitet, slik det legges frem av LVF i rapporten «Liv i mangfoldige fellesskap. Om å fornye diakonien i europeiske lokalsamfunn» (2016). Hovedfunnene fra analysen ser jeg nærmere på i drøftingen.
Jeg har to forskningsspørsmål på veien til å besvare problemsstillingen:
- Hva åpner/stenger for deltagelse i ulike fellesskap for barnefamilier i en sjømannskirke?
- På hvilke måter kan conviviality være med å utfordre og muliggjøre inkludering av barnefamilier i en sjømannskirke?
Min konklusjon er at Sjømannskirken har en unik mulighet for å tilrettelegge for inkluderende fellesskap for barnefamiliene. Det er lite konkurranse fra andre aktører og dermed også et større behov for at noen tar dette ansvaret. Utfordringen min til Sjømannskirken er å se nærmere på egen praksis og lære av denne, erkjenne at fellesskapene i Sjømannskirken ikke er fullkomne, men alltid underveis.