Undervisning om dåp til ungdom : en analyse og drøfting av utvalgte konfirmantbøker
Abstract
I denne masteravhandlingen undersøker jeg to aktuelle konfirmantbøker som blir brukt i Den norske kirke (heretter avkortet Dnk) med henblikk på hva de formidler om dåpen. Med det mener jeg hvilke aspekter ved en luthersk dåpsteologi som vektlegges og om dette innholdet knyttes til ungdommers livssituasjon.
I teoridelen presenterer jeg blant annet luthersk dåpsteologi hos Harald Hegstad og Trond Skard Dokka og definerer noen aspekter ved denne dåpsteologien som jeg videre vil bruke som analysekategorier i analysedelen, disse er «dåp og frelse», «dåp og tro», «dåp og de udøpte», «dåp og skapelse», «dåp og tradisjon» og «dåp som sakrament». (Her tilføyes det en ny kategori etter hvert som hovedsakelig vokser frem fra materialet.) Jeg presenterer samtidig Ole Jacob Madsen sin forskning blant unge mennesker ifra boken Generasjon prestasjon. Dette er grunnlaget for å kunne forstå ungdommers livssituasjon, som innholdet i konfirmantbøkene skal knyttes til.
Metodisk benytter jeg meg i analysedelen av Carl-Henric Grenholms substansielle idéanalyse. Analysen resulterer blant annet i at det vokser frem en ny analysekategori fra materialet nemlig «dåp og tilhørighet» som er den kategorien som vektlegges mest i begge konfirmantbøker, både som analysekategori og med henblikk på hvor mye den relateres til ungdommers livssituasjon. Analysen viser også at andre aspekter ved luthersk dåpsteologi fra teoridelen ikke blir vektlagt like mye og heller ikke relateres like mye til ungdommers livssituasjon.
I drøftingsdelen diskuterer jeg resultatene fra analysen ved å starte med en innledende påstand «Tilhørighet fremfor frelse?». Jeg tar utgangspunkt i fire av analysekategoriene som skiller seg ut og er på hver sin måte til stede i konfirmantbøkene. Den ene dominerer i bøkene: «dåp og tilhørighet», den andre forklares lite i bøkene: «dåp og frelse» og de to siste knyttes ikke til ungdommers livssituasjon i konfirmantbøkene: «dåp og de udøpte» og «dåp som sakrament».
Et sentralt argument i denne drøftingsdelen vedrører betydningen av tilhørighet for unge mennesker, og hvor store konsekvenser det får om man enten blir støttet, akseptert og kan være som man er eller om det ikke er tilfelle. Gjennom å holde denne innsikten sammen med noen tradisjonelle elementer i luthersk dåpsteologi, argumenterer jeg for en vektlegging av tilhørighet som aspekt ved luthersk dåpsteologi.
Jeg avslutter avhandlingen med å nevne noen punkter i luthersk dåpsteologi som jeg, på bakgrunn av min drøfting, mener det er gode grunner for å ha med i fremtidig konfirmantlitteratur.